Súčasným trendom, ako správne prikladať drevo a spôsob jeho podpaľovania je už iný, ako to bolo kedysi. Správny spôsob ako naložiť drevo do ohniska a kde ho zapáliť, prešiel svojim vývojom. V súčasnosti je trend, ako má správne horieť drevo v krbe alebo peci taký, že prehára postupne od vrchu až dolu. Kedysi sme boli zvyknutí, že sme drevo naukladali do ohniska a podpaľovali zo spodu. Jednoducho sme vložili papier alebo iný podpaľač na dno ohniska, potom sme naň poukladali triesky, na ne väčšie kláty dreva a na záver sme papier zapálili. Drevo tak horelo odspodu smerom nahor. Je to dobrý spôsob, ak je prívod vzduchu na horenie do ohniska privedený len na dno ohniska, napríklad cez popolník a rošt. Pri tomto spôsobe však nedochádza k dokonalému, efektívnemu a ani ekologickému spaľovaniu.
Aby drevo dokonale zhorelo, tak je potrebné, aby kyslík na spaľovanie bol privedený z viacerých strán, ako len zospodu. V súčasnosti výrobcovia vyrábajú už také krbové vložky a ohniská do pecí, v ktorých je privedený vzduch na horenie rozdelený a premyslenou sieťou kanálov vyfukovaný do ohniska z rôznych strán.
Aby sme pochopili celú problematiku, tak je potrebné uvedomiť si, že spaľovanie dreva je proces, kedy dochádza k reakcii nazvanej splyňovanie. Už od teploty 150 °C sa z dreva začínajú uvoľňovať prchavé horľaviny. Čím je teplota ohniska vyššia, tým viac horľavých plynov sa z neho uvoľní a tým je vyššia aj účinnosť spaľovania. Prchavé horľaviny tvoria 80 až 85 % horľaviny drevnej hmoty a spolu s privádzaným vzduchom horia svietivým plameňom nad tuhou zložkou dreva. Cieľom je dosiahnuť, aby všetky uvoľnené prchavé horľaviny dokonale zhoreli. Optimálna teplota pre rozklad dreva začína od 280 °C. No a aby táto reakcia mohla prebiehať, tak je potrebný kyslík. Tento je do ohniska privádzaný separátne a vďaka systémov kanálov je rozdistribuovaný do rôznych častí ohniska.
Drevo horí najlepšie, keď k nemu priteká vzduch z rôznych strán. Pamätajte na to aj pri zapaľovaní dreva. Preto drevo pred zapálením uložte do ohniska tak, že na dno ohniska uložíte väčšie nakálané polená hrúbky cca 10 – 12 cm. Na ne dáte asi 0,5 kg tenkých polienok alebo triesok (ideálne z mäkkého dreva) a medzi ne vložte pevný ekologický podpaľovač (dostupný v odborných predajniach). Množstvo dreva, predpísanú hmotnosť, dodržiavajte podľa návodu na obsluhu alebo podľa pokynov vášho kachliarskeho majstra. Papier používajte pri rozkurovaní čo najmenej, pretože z neho ostáva veľa popola. Od pevného podpaľovača, ktorý horí viac ako 5 minút, sa oveľa ľahšie zapália triesky a od nich polená. V súčasnosti, už takmer každý výrobca krbových vložiek a ohnísk má takéto podpaľovače vo svojej ponuke. Pýtajte sa na ne u svojho kachliarskeho majstra. Tento spôsob zapaľovania sa vám môže zdať nezvyčajný, no drevo postupne prehára zhora nadol, horí dlhšie, čistejšie a komín sa rýchlejšie „naštartuje“. Pri tomto spôsobe zakladania ohňa vzniká oveľa menej dymu a emisií než pri tradičnom zapaľovaní (zdola papierom). Hodí sa pre všetky typy spotrebičov učených na vykurovanie drevom s horným dymovodom v ohnisku – krby, krbové piecky, akumulačné pece aj sporáky. POZOR: Dbajte na to, aby drevo netlelo, pretože vtedy vzniká najviac jedovatých splodín a drevo riadne nezhorí! Vždy zabezpečte dostatočný prísun vzduchu na horenie!
Na obrázkoch sú vyobrazené rôzne spôsoby, ako má vypadať dobre naložené drevo a kde sa podpaľuje – v úzkom, vysokom, širokom a hlbokom ohnisku. Červenou je znázornená poloha ekologického podpaľača.
Čerpané z Brožúry o správnom kúrení, vydávanou spoločnosťou J&R Inspire spol. s r.o. Šírenie textu je možné len so súhlasom spoločnosti. Brožúru vám poskytne váš kachliarsky majster, náš partner >>>
Pozrite si video, ako správne zakurovať a kúriť v peci či krbe: